zaterdag 11 augustus 2018

Buitenzonwering blijft hét middel om het binnen koel te houden


Zonwering is in ons klimaat nog steeds een van de meest effectieve middelen om warmte buiten te houden. De lucht met energievretende airco afkoelen is hierdoor (bijna) niet meer nodig.

Het is een van de ongemakkelijke waarheden van onze tijd: steeds meer mensen rusten hun huis met airconditioning uit om het hoofd binnen koel te houden, maar die installaties vreten zoveel energie en stoten zoveel warmte uit dat ze het broeikaseffect net in de hand werken.


Nochtans is airco in ons klimaat helemaal niet nodig om ruimtes af te koelen. Als gebouwen goed zijn ontworpen, hebben we in België strikt gezien geen airco nodig. Architecten ontwerpen nochtans nog steeds gebouwen met grote glaspartijen. Die veroorzaken een broeikaseffect in het gebouw zelf waardoor veel koeling en energie nodig is.


Zonwering langs de buitenkant van de woning kan veel ellende voorkomen, zeker bij particulieren thuis. Hierover bestaat veel onderzoek en de resultaten zijn verrassend eenvoudig. We moeten teruggrijpen naar de methodes van enkele decennia geleden: zonnewering. Het is en blijft een erg effectieve manier om warmte buiten te houden.Buitenzonwering is zo effectief, dat het andere preventieve middelen figuurlijk in de schaduw stelt. Maatregelen als groengevels of groendaken hebben een minimaal effect bij woningen die goed zijn geïsoleerd. Zonwering binnenshuis is allesbehalve effectief omdat die warmte gewoon binnenlaat. Dit zit vervolgens achter het glas gevangen.

Meer weten? Bel +32 475 377 531 of mail luc@coemansbvba.be. Of bezoek onze showroom voor een concreet idee van onze oplossingen.
Bron: VRT https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/07/30/goeie-ouwe-zonnewering-het-middel-om-het-binnen-koel-te-houden/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten